Mashkujt shestanas bajshin qeleshe*

 

Kola i Pjetrit Dods Ujks Plit - PlajGjei Tulit (si i thonjshin Gjergjit Pjetr Kols Kolgjeit) pej Dobrecit donte me vrtetue a ka dreq nket bot. Shkoj te Rrasa e Qenit, nji ven i lanun shkret, ku rrall sillen njerz. Aty e la nji napulon ar dhe thirri: Hajde merre, o dreq nji je kun. Mas 3-4 ditsh, i qilloj Gjeit me kalue prap asajt. Napuloni ishte aty. Spos ka dreq, tha Gjei. E futi napulonin nxhep dhe u kthye shpi. Ditn e dielle u nis nkish tLjares. N krye kishte qeleshen. Harroj Gjei ose nuk deshi me dit pr urdhnin e krajl Nikolls: kush kapet me qeleshe nkrye ka me pague gjob; shestanasit duhet me bajt kapica malazeze. Koln e Markut Pjetrit Nreks tfamiljes Junku, edhe aj pej Dobrecit, si tvetmin njeri qi dinte nashke (gjuhn malazeze) dhe qi kishte pak shkoll, krajl Nikolla e kishte caktue si kryetar tvenit. Pej slargut Gjei e vuni re Koln te kisha, por aj nuk dredhoj rrug. E Gje, ka ke ba, ke thye ligjin, tha Kola. ǒfar ligjit, dveti Gjei. Ligjin e krajl Nikolls qi mos me vu qeleshe, foli Kola. ka me ba tash, na daj e kena bajt qeleshen, tha Gjei. Duhet me tdenue dhe mos me e bajt ma, tha Kola. Po ka isht aj denim? dveti Gjei. Nji napulon, tha Kola. Un kam provue me ja dhan dreqit nji napulon tash nji muej, tha Gjei; na napulonin, ti pos ke kjen dreqi.  

 

Kola i Pjetrit Dods Ujks Plit - Plaj
1894-1952, shestanas prej Ljares, rrethi
i Tivarit, fotografimi n Cetinj m 1929

Treguan:

1. Nikaj Markut Niks Macit Niks Pjetrit Nreks Pjetr Preks Markut Niks Macit Niks Markut Niks Junkut (Junki, n dokumentet e mome), prej Dobrecit, tash jeton n Ga, Ulqin.

2. Simaj Jakut Simonit Niks Junkut, prej Dobrecit, tash jeton n Bostane (buz Portomilens, Pllazhi i Madh), Ulqin.

 

*qeleshe ksul e bardh e punuar me lesh t shkelur; pjes e veshjes kombtare shqiptare