JUBILEJ GRADITELJA BARA:
60 GODINA PRVE GENERACIJE BARSKE GIMNAZIJE

 

Na prigodnoj svečanosti u hotelu "Sidro“, u subotu veče, 11.6.2017, obilježeno je 60 godina mature prve generacije maturanata barske Gim-nazije. Generacija koja je izgradila savremeni Bar, s punim pravom nosi epitet istorijske: za mnoge, i dalje je najbolja u istoriji ove Gimnazije, skoro svi su završili fakultete i skoro bez izuzetka, svi su se nakon završetka školovanja vratili u rodni grad čijem su napretku nesebično doprinosili tokom radnog vijeka.
Od njih 57, koliko su ih u život 1957. ispratili tadašnji direktor Gimnazije Nikola Lekić i razredne starješine Vidosava Vučinić i Andrija Miranović, u „Sidro“ je došlo njih 12, svako sa jedinstvenom životnom i profesio-nalnom pričom, i neskrivenim pošto-vanjem koje pomen njihovih imena izaziva kod Barana.
Na okupu generacije bili su dugo-godišnji direktor barske bolnice dr Ljubo Živković, podjednako uvažavan i kao internista i kao govornik i kao šahista, negdašnji predsjednik opštine i direktor Luke Bar Svetozar Vuletić, poznati ginekolog dr Žarko Ivanović, doktorka Tatjana Jovović, general Špiro Niković, ekonomista, šahista i istoričar Spiča Vladimir Lukšić, privrednik Milorad Milo Nikočević, Žarko Stojović koji je za ovu priliku doletio iz Brizbejna u Australiji gdje provodi penzionerske dane, profesorica Dušanka Đurašković-Brajović.
Došli su i dr Sima Dobreci, jedan od najpoznatijih dermatologa koji je bio i profesor na Medicinskom fakultetu u Prištini, Ruždi Hasanaga, dugogodišnji glavni veterinar u Ulcinju i šire, a u noći ispunjenoj teško opisivim emocijama, posebne je kod slavljenika ipak izazvao dolazak Vjere Velašević-Kovačević, dugodišnjeg istaknutog crnogorskog prosvjetnog i društveno-političkog radnika, koju ni teška bolest nije spriječila da u kolicima dođe na susret.
"Bili smo generacija koja je manje hodala, a više letjela, koja je nakon preživljenih ratnih trauma antejskom snagom nadrasla siromaštvo iz kojeg smo potekli i od Bara koji je tada bio duboka provincija, učinili grad ljepote i ljubavi. U svoj grad smo uložili sebe bez ostatka, radili najbolje što smo mogli, ostali vjerni svojim snovima da Bar ispunimo plemenitošću, ljubavlju i dobrotom", rekao je u nadahnutom kazivanju dr Živković.
Vjera Kovačević je poručila da ova generacija jeste učinila mnogo, ali, da može dati još jedan doprinos svom voljenom gradu tako što bi podržala inicijativu da Bar dobije Pozorište kralja Nikole. U višečasovnom druženju, slavljenici su se podsjetili i onih 33 drugova kojih više nema, a sa kojima su i dalje zajedno i u mislima, i na velikoj slici u holu današnje Gimnazije "Niko Rolović“ na Topolici.
"Tada su bili izuzetno strogi kriterijumi, i trojka je bila visoka kao Rumija. Zato su i svi oni koji su završili tu Gimnaziju bili svi u vrhu u svojoj struci, ostvarili se i kao porodični ljudi i kao društ-veni radnici, i doprinijeli razvoju grada", rekao je Lukšić.
Na mjestu stare gimnazije ni spomen
"Urađeni su prog-ramski Sa sjetom i žaljenjem, na dru-ženju je ukazano da na lokaciji stare Gimna-zije u Starom Baru nije izgrađen Spo-mendom u kojem su trebali biti muzej pro-svjete, biblioteka, dom maslinara i mjes-na zajednica.
zadatak i idejno rješenje koji je djelo čuvenog arhitekte Aleksandra Baćka Kekovića, i tu se stalo, a data je čvrsta garancija od bivšeg rukovodstva opštine da će se to izgraditi. Ovaj objekat je trebao koštati oko 320.0000 eura, to je samo 0,6 posto novca koji je opština dobila od prodaje Maljevika, a danas na tom mjestu nema ni spomen ploče", kaže Lukšić. Nga Vijesti 20 godina online
AUTOR: Radomir Petrić
FOTO: STUDIO PETOV


 

Letter from Skanderbeg

Arberiaonline Marrė prej Arberiaonline

"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Letra nga Skenderbeu

“Megjithatė e pėrbuze popullin tonė dhe e krahasove Shqiptarin me dele, dhe sipas traditės suaj na ke fyer. Nuk kishe asnjė njohuri pėr paraardhėsit e mi. Paraardhėsit tonė ishin Epirotėt nga tė cilėt i ka rrėnjėt ky Pirroja, i cili me tė gjitha forcat e veta i pėrkrahi Romakėt. Ky Pirroja, i cili mbrojti me ushtri nga Tarantinėt si dhe nga shumė vende tjera tė Italisė. Unė nuk kam pėrse tė flas pėr Epirotėt. Ata janė shumė burra mė tė fortė se Tarantinėt tuaj, racė e lagėt njerėzore tė cilėt kanė lindur vetėm nga peshku. Nėse dėshiron tė thuash se Shqipėria ėshtė pjesė e Maqedonisė unė do tė pranoja se paraardhėsit tanė ishin fisnikė tė cilėt shkuan aq largė deri nė Indi nėn udhėheqjen e Lekės sė Madh dhe i mposhtėn tė gjithė ata popuj me vėshtirėsi tė shumėta. Nga kėta burra rrjedhin ata tė cilėt ti i quan dele. Por natyra e sendeve nuk ndryshon. Pse ikin burrat tuaj nga fytyra e deleve?”
Letra e Skenderbeut dėrguar Princit tė Tarantosė – Skenderbeu, 31 Tetor, 1460